20 juni 2024

IDR BNL / IS BNL stuurt misleidende e-mails over domeinnaamverkoop

Al sinds een paar jaar maken oplichters gebruik van een handige verkooptruc om domeinnamen tegen aanzienlijke bedragen en langere tijd voor u te registreren. De laatste tijd ontvangen wij regelmatig meldingen van onze klanten over het bedrijf "IDR BNL" en "IS BNL", voorheen bekend als IRS Benelux

Hoe werkt het

De werkwijze is al jaren hetzelfde. De betreffende verkopende partij benaderd u omdat zij een opdrachtgever hebben met (toevallig) exact dezelfde bedrijfsnaam als die van u. Deze opdrachtgever wil dezelfde domeinnaam als u gaan gebruiken alleen dan in een .com, .eu .nl of .be variant. Natuurlijk zijn ze zo galant om u hierover in te lichten en adviseren u voor een aanzienlijk bedrag de domeinnaam te claimen voor een periode van 5 of zelfs 10 jaar. Oftewel, ze verkopen het liever aan u dan aan hun eigen opdrachtgever. Daarbij zijn dit soort langlopende contracten in de Europese Unie verboden en ongeldig. Een domeinnaam registreert u per jaar en wordt zonder opzegging voor een jaar verlengd. 

Hieronder een voorbeeld tekst zoals deze rond gestuurd wordt door IDR BNL en IS BNL:

Geachte heer/mevrouw,

Wij willen u ervan op de hoogte stellen dat wij een registratieverzoek hebben ontvangen voor www.digitalehulp.com
Aangezien dit verzoek ingediend is door iemand buiten uw organisatie, stellen wij u hiervan op de hoogte.

Als het verzoek wordt voortgezet, kan dit gevolgen hebben voor uw bedrijf. Uw klanten kunnen in de war raken omdat een ander bedrijf exact dezelfde naam gebruikt, maar met een andere extensie.

Daarom geven we u deze eenmalige aanbieding om deze naam zelf te registreren. Als u akkoord gaat, koppelen we www.digitalehulp.com aan www.digitalehulp.nl

De kosten voor deze naam bedragen 29,75 euro per jaar. De domeinnaam wordt direct geregistreerd voor een periode van 10 jaar, wat betekent dat u een eenmalig bedrag van 297,50 euro betaalt (exclusief btw). Uw naam zal worden beschermd en geregistreerd voor deze periode. Als u wilt, kunt u de extensie nadien voor eenzelfde periode verlengen.

Gaat u akkoord met onze eenmalige aanbieding? Stuur dan uw facturatiegegevens, bestaande uit:

- Bedrijfsnaam
- Btw-nummer (indien van toepassing)
- Adresgegevens
- Contactpersoon

Bij akkoord wijzen we de derde partij af en koppelen deze naam aan uw huidige website. Gaat u niet akkoord? Laat dit dan ook per mail weten. Wij zullen de derde partij hier dan van op de hoogte stellen en het registratieverzoek voortzetten voor de derde partij.

Ik zie uw reactie graag tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Dries de Jong

IDR BNL

www.idrbnl.org

of
 

Jochem de Jong

IS BNL

 

Binnen één werkdag in uw mailbox

Snel online informatie aanvragen

Wilt u een informatie met betrekking tot een nieuwe website, het registreren van een domeinnaam of één  van onze andere diensten? Vraag dan vrijblijvend een op maat gemaakte offerte aan bij vir2biz.

Ja, ik wil graag meer informatie