4 april 2021

Oplichting met domeinnamen

Al sinds een paar jaar maken oplichters gebruik van een handige verkooptruc om domeinnamen tegen aanzienlijke bedragen voor u te registreren. De laatste tijd ontvangen wij regelmatig meldingen van onze klanten over het bedrijf "Domeinnaam Register". 

Hoe werkt het

De werkwijze is al jaren hetzelfde. De betreffende verkopende partij benaderd u omdat zij een opdrachtgever hebben met (toevallig) exact dezelfde bedrijfsnaam als die van u. Deze opdrachtgever wil dezelfde domeinnaam als u gaan gebruiken alleen dan in een .com, .eu .nl of .be variant. Natuurlijk zijn ze zo galant om u hierover in te lichten en adviseren u voor een aanzienlijk bedrag de domeinnaam te claimen voor een periode van 5 of zelfs 10 jaar. Oftewel, ze verkopen het liever aan u dan aan hun eigen opdrachtgever. Daarbij zijn dit soort langlopende contracten in de Europese Unie verboden en ongeldig. Een domeinnaam registreerd u per jaar en wordt zonder opzegging voor een jaar verlengd. 

Hieronder een voorbeeld tekst zoals deze rond gestuurd wordt door Domeinnaam register:

Geachte heer/mevrouw, 

Recent hebben wij telefonisch contact met u op proberen te nemen. Dit is tot op heden nog niet gelukt. We sturen u dus een email met daarin informatie over het volgende:

We hebben een aanvraag binnen gekregen om de website www.domeinnaam.com te laten registreren. We zien in ons systeem dat u de eigenaar bent van www.domeinnaam.be. Helaas kan dit voor u in de toekomst verstrekkende gevolgen hebben. We zijn daarom dus wettelijk verplicht om contact met u op te nemen om u het eerste registratierecht te bieden. Dit houdt in dat wij de aanvraag van de derde partij afwijzen en de website:

            www.uw-domeinnaam.com

Na een akkoord zullen doorlinken naar:

            www.uw-domeinnaam.be

Het komt er op neer dat u de eerste optie op de domeinnaam krijgt, dit om eventuele problemen in de toekomst te voorkomen. De aanvraag is gedaan vanuit  Antwerpen.

Doorgaans zijn wij verplicht om de domeinnaam voor 10 jaar vast te leggen en te beschermen. De jaarlijkse prijs voor de extensie is €19,75 per jaar. Dit betekent dus een eenmalig bedrag van €197,50. Wanneer de doorlink voltooid is, zal al het verkeer wat naar de extensie gaat, automatisch op uw originele extensie terecht komen. De verwerking hiervan duurt maximaal 24 uur. Deze domeinnaam is dan wereldwijd bereikbaar. De derde partij wordt afgewezen en deze kan niks met uw domeinnaam doen.

Overige informatie:

  U ontvangt een eenmalige factuur van €197,50 exclusief BTW voor een looptijd van 10 jaar.

 Na een jaar kan het ten alle tijden geannuleerd worden. U krijgt dan het resterende aantal jaren op uw rekening teruggestort.

Indien u hiermee akkoord gaat, stuur dan binnen 24 uur na ontvangen van deze email een akkoord per mail naar met daarin uw naam, adresgegevens en BTW-nummer naar; kevin.devos@domeinnaamregister.com 

Hierop volgend gaan wij de derde partij afwijzen en de doorlink in orde maken. U krijgt dezelfde dag nog alles per mail toegestuurd met alle informatie die u nodig heeft.

Met vriendelijke groeten,

Domeinnaam Register

www.domeinnaamregister.com

Binnen één werkdag in uw mailbox

Snel online informatie aanvragen

Wilt u een informatie met betrekking tot een nieuwe website, het registreren van een domeinnaam of één  van onze andere diensten? Vraag dan vrijblijvend een op maat gemaakte offerte aan bij vir2biz.

Ja, ik wil graag meer informatie