2 april 2024

Veranderingen in Google Maps door nieuwe EU wetgeving

Steeds meer van onze opdrachtgevers ervaren problemen met de fysieke bereikbaarheid van hun bedrijf via de zoekresultaten bij Google. Reden hiervoor is een inperking van de Google diensten door de Europese Unie.

Wie voorheen via Google zocht naar een specifieke locatie, zoals een restaurant, winkel of bedrijf, kon eenvoudig doorklikken naar Google Maps via een kaart. Hoewel deze kaart nog steeds verschijnt onder de zoekresultaten, is het niet langer mogelijk er direct op te klikken. Deze wijziging geldt echter alleen voor laptops en tablets; op smartphones blijft het mogelijk om de kaart te openen en door te klikken naar Maps.

Daarnaast is de knop 'Kaarten', die voorheen samen met 'Afbeeldingen' en 'Nieuws' bovenaan het scherm stond, verdwenen. Dit heeft veel internetgebruikers geërgerd. Als je echter toch de routebeschrijving van een specifieke plaats of adres wilt bekijken, moet je eerst de webpagina van Google Maps in de zoekbalk invoeren of op 'Routebeschrijving' klikken om de kaartfunctie te kunnen gebruiken. Dit lijkt misschien omslachtig, maar de verandering is niet zonder reden.

Deze aanpassingen zijn het gevolg van de Digital Markets Act (DMA), een nieuwe wet in Europa die beoogt de macht van grote techbedrijven zoals Google, Meta en X in te perken. Deze techreuzen zouden hun eigen diensten te veel promoten, waardoor vergelijkbare functies van andere zoekmachines of mediabedrijven in de schaduw komen te staan.

De DMA, die op 7 maart van dit jaar van kracht werd, heeft tot doel meer ruimte te creëren voor concurrerende spelers op de markt.

Binnen één werkdag in uw mailbox

Snel online informatie aanvragen

Wilt u een informatie met betrekking tot een nieuwe website, het registreren van een domeinnaam of één  van onze andere diensten? Vraag dan vrijblijvend een op maat gemaakte offerte aan bij vir2biz.

Ja, ik wil graag meer informatie