6 februari 2018

Safer Internet Day 2018

Op 6 februari 2018 is het Safer Internet Day.
We gebruiken deze dag om aandacht te vragen voor online veiligheid en digitale vaardigheden van kinderen en jongeren. Diverse activiteiten vinden hiervoor plaats.

Soms kun je met hele eenvoudige handelingen je huis en aparaten beveiligen tegen verhoogde risico`s. We hebben hier 5 handige tips voor je:

1. Wees niet te zelfverzekerd

Veilig surfen wordt gezien als iets vanzelfsprekends voor de digital native. Tips zijn alleen belangrijk voor senioren op cursus. Toch blijkt uit onderzoek van BIT dat veel jongeren en digital natives, onbewust onveilig internetten. Zo'n 67 procent van de onbekende emails wordt door hen gewoon geopend en onbekende bestanden worden in 41 procent van de gevallen geopend. Jongeren denken door hun knowhow veilig te zijn, meer dan 90 procent zegt een malafide mail wel te zullen herkennen. Desondanks is 1 op de 10 jongeren is wel eens slachtoffer geweest van cybercrime. 

2. Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord

Het is een ouderwetse tip, maar wees creatief met je wachtwoorden. Veel sites geven gelukkig aan of je wachtwoord sterk of zwak is, maar lang niet altijd bieden ze deze service. 

Het vervelende aan veel verschillende wachtwoorden is natuurlijk dat je ze snel vergeet. Dat weegt echter niet op tegen het voordeel van verschillende wachtwoorden. Verander desnoods om de tijd je passwoorden. Google en Facebook bieden ook service als er iemand op je account probeert in te loggen, laat die meldingen ook een wake-up-call zijn voor veilig password-gebruik. 

3. Zet smart apparaten op een aparte wifi-verbinding

Door het zogenaamde Internet of Things zijn meer apparaten dan je smartphone online. Ook op je slimme koelkast, stofzuiger of zelfs auto  hebben wifi nodig. Daarom is het belangrijk dat deze apparaten veilig zijn. Dat kan door een speciale smart-router te gebruiken, die als het ware bij de poort virussen en aanvallen tegenhoudt. 

Ook kun je kiezen om slimme apparten op een aparte wifi te zetten. Op die manier fungeren ze niet als stepping-stone voor je laptop, smartphone of andere apparten met meer gevoelige software en informatie dan slimme apparten. 

4. Wees alert met online betalen

Met bankiererapps en online shoppen vindt betalingsverkeer steeds vaker online plaats. Dat maakt het leven natuurlijk gemakkelijker, maar zorgt er ook voor dat we beter moeten opletten. 

Op het web is een wildgroei ontstaan aan webshops. Om zeker te weten dat je echt betaalt voor producten heeft de overheid een keurmerk gemaakt, waar officiële webshops zich bij aan kunnen sluiten. Grote webshops bieden je vaak de mogelijkheid om achteraf te betalen, dan weet je tenminste zeker dat je pas geld neerlegt als je product in huis is. 

Ook het overmaken van geld doen we allang niet meer met een acceptgiro op de post. Banken verzinnen van alles om uw geld en apps veilig te houden, maar zelf kun je ook opletten. De bank zal bijvoorbeeld niet zo snel mailen met een link, maar voor pshising ben je waarschijnlijk al vaak genoeg gewaarschuwd. 

Zorg er in de bankierenapp voor dat je altijd een slotje ziet in de url en je computer beveiligd is tegen aanvallen. In noodgevallen kun je altijd de bank bellen. 

5. Het internet is geen café

Of het nu gaat om sexting, een racistische tweet of een gênante videoclip, sommige mensen gebruiken het wereldwijde web als een veredeld café en staan er niet bij stil dat sommige posts op Facebook en online foto's het internet nooit meer echt zullen verlaten. Uitspraken in de kroeg kunnen worden vergeten en zijn gezegd tussen je groep vrienden. Op het internet is het min of meer openbaar. Misschien lijkt iets online plaatsen op het moment onschuldig, maar achtervolgt het je jaren later op je nieuwe werk of valt het toch anders dan je verwacht had.


Op www.saferinternetday.org is een overzicht te vinden van alle organisaties die de Safer Internet Day wereldwijd ondersteunen. Ook staat er een overzicht van alle activiteiten die plaatsvinden op en rond 6 februari 2018, per land. In de zogenaamde Resource Gallery staan de (voorlichtings)materialen rondom veilig internet voor kinderen gemaakt in diverse landen en dus in diverse talen.

Twitter mee met #SID2018 en #SaferInternetDay

Binnen één werkdag in uw mailbox

Snel online informatie aanvragen

Wilt u een informatie met betrekking tot een nieuwe website, het registreren van een domeinnaam of één  van onze andere diensten? Vraag dan vrijblijvend een op maat gemaakte offerte aan bij vir2biz.

Ja, ik wil graag meer informatie