11 maart 2016

Digitaal monument voor Nederlanders in concentratiekamp Neuengamme online

Het monument is voor de Nederlandse slachtoffers van het Duitse concentratiekamp Neuengamme en de vijfentachtig buitenkampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een initiatief van de Stichting Vriendenkring Neuengamme in samenwerking met de Oorlogsgravenstichting.

De database

De gegevens komen uit de database die sinds de jaren negentig werd aangelegd door de redactie van het boek Nederlanders in Neuengamme. Dit gebeurde  ten behoeve van het onderzoek van de vriendenkring naar de Nederlanders die ooit in Neuengamme gevangen hadden gezeten. Gegevens uit de database werden gebruikt bij het schrijven van de boeken Nederlanders in Neuengamme en De ramp in de Lübeckerbocht en het samenstellen van de namenlijsten daarin. 

Digitaal Monument

In de zomer van 2015 is de vraag gekomen of de gegevens van de stichting opgenomen konden worden in de overkoepelende database van de Oorlogsgravenstichting. Doelstelling hiervan is het creëren van een landelijke database, zodat er geen verschillende informatie over een persoon gegeven wordt in de verschillende databases. De Stichting Vriendenkring Neuengamme heeft haar uitgebreide verzamelde gegevens aangeleverd aan de Oorlogsgravenstichting, deze heeft haar database met deze informatie verder uitgebouwd. 

vir2biz is voor de Stichting Vriendenkring Neuengamme in december 2015 begonnen een overzichtelijk design op te zetten die past bij het gevoel van een monument. Vervolgens is de connectie opgezet met de Oorlogsgravenstichting om de gegevens op te halen van alle Nederlandse slachtoffers van het Duitse concentratiekamp Neuengamme en de vijfentachtig buitenkampen. Om deze uitgebreide data goed te kunnen tonen en het makkelijk werkbaar te houden is er een slimme zoekmachine ontworpen die op verschillende manieren de database van de Oorlogsgravenstichting doorzoekt.

Interactief

Voor het monument kan een account aangemaakt worden. Met dit account heeft de bezoeker de mogelijkheid deel te nemen aan het monument. Zo kunnen verhalen over personen gedeeld worden, foto`s kunnen geupload worden en mocht informatie over een persoon niet correct zijn dan kan dit d.m.v. het account aangegeven worden..

Het gehele monument is een maatwerk project van vir2biz, iets waar we best trots op zijn!

 

Binnen één werkdag in uw mailbox

Snel online informatie aanvragen

Wilt u een informatie met betrekking tot een nieuwe website, het registreren van een domeinnaam of één  van onze andere diensten? Vraag dan vrijblijvend een op maat gemaakte offerte aan bij vir2biz.

Ja, ik wil graag meer informatie