26 maart 2019

Artikel 13 vanaf zomer 2021 operationeel

Artikel 13 gaat over auteursrechten en social media. Precies dát maakt Artikel 13 interessant: als het in 2021 een echte wet wordt, heeft-ie ook invloed op hoe uw bedrijf socials gebruikt.

Artikel 13 heeft te maken met regels over auteursrechten waar de Europese Unie al een tijdje aan werkt. De huidige wetgeving is van 2001, een tijdperk waarin YouTube, Facebook en Instagram nog niet eens bestonden. Er werden toen veel en veel minder foto’s, video’s en muziek geüpload dan nu. Gevolg is dat in die wet veel onduidelijkheid is over de bescherming van auteursrechten. Tijd dus voor een nieuwe wet, die ervoor zorgt dat die rechten wél beschermd worden, waardoor de makers geld krijgen voor hun video’s, audio en foto’s.

Het Europees Parlement heeft tijdens de plenaire zitting in Straatsburg vanmiddag ingestemd met het voorstel voor de vernieuwde EU-auteursrechtrichtlijn. Dat betekent dat het veelbekritiseerde artikel 13, wat tot uploadfilters gaat leiden, van kracht wordt. Hetzelfde geldt voor het artikel over de 'linktaks'.

Uploadfilter

Dit zal een mega klus gaan worden, want hoe controleer je al die foto’s en video’s die elke dag online verschijnen? Social media als YouTube, Facebook en Twitter moeten alle content gaan checken op auteursrechten en aanverwante rechten van producenten. Ze moeten dus vooraf zelf toestemming gaan regelen voor alles wat hun gebruikers uploaden. Daarvoor moeten ze met een heleboel partijen om de tafel. Dat kost veel tijd en geld. Voor zover ze content niet kunnen beoordelen, moeten ze het tegenhouden. Omdat mensen zoveel filmpjes en foto’s nooit kunnen controleren, moet er software komen die dat doet. En om juridische problemen te voorkomen zal die een streng filter toepassen, zodat de tech giganten geen risico lopen.

Het is juist dat filter dat op veel weerzin stuit. Ten eerste is het zo dat enkel grote bedrijven dat kunnen betalen en kleine bedrijfjes de concurrentiestrijd dus zullen verliezen. Ten tweede, en veel belangrijker: Kan een filter uitzonderingen op de regel herkennen? Want er zijn nogal wat uitzonderingen waarbij je materiaal met een copyright wel mag gebruiken. Veel genoemd voorbeeld zijn memes. Er worden veel memes gemaakt met daarin beelden met copyright en dat mag ook want dat valt onder de parodie-exceptie. Als beeld of geluid wordt gebruikt om iets te bekritiseren, uit te leggen of te parodiëren dan mag het wel.

Zomer 2021

In de zomer van 2021 moet deze wetgeving actief gaan worden. Hoe die wet er uiteindelijk precies uit gaat zien, is nog niet duidelijk. Ergens in 2019 moet hij af zijn.

Meer weten? Klik op de button hieronder voor meer informatie over Artikel 13 (17)

Binnen één werkdag in uw mailbox

Snel online informatie aanvragen

Wilt u een informatie met betrekking tot een nieuwe website, het registreren van een domeinnaam of één  van onze andere diensten? Vraag dan vrijblijvend een op maat gemaakte offerte aan bij vir2biz.

Ja, ik wil graag meer informatie