5 april 2017

Let op: oplichters actief met Apple iCloud login

Wie een iPhone gebruikt, kan maar beter uitkijken. Er worden namelijk e-mails verstuurd die afkomstig lijken te zijn van de ‘Find my iPhone-app’ van Apple. Op die manier proberen criminelen inloggegevens van iPhone-gebruikers te bemachtigen. Ook Crelan lanceert dinsdag een soortgelijke oproep: “Wees op je hoede”.

Recent zijn er e-mails opgedoken waarvan men zou kunnen denken dat ze afkomstig zijn van de ‘Find my iPhone’-app van Apple. De e-mail meldt dat het toestel van de geadresseerde zich op een ‘verdachte’ locatie in binnen- of buitenland bevindt.

Om de exacte locatie zichtbaar te maken, vraagt de e-mail om in te loggen met het Apple-ID en het wachtwoord via de link die in de e-mail vermeld staat.

De link gaat echter niet naar de echte Apple-website, maar naar een website waarop criminelen de inloggegevens van de slachtoffers bewaren.

Opletten

In sommige gevallen krijgen slachtoffers van gestolen Apple-toestellen zelfs een e-mail, zodat ze zeer snel geneigd zijn om geloof te hechten aan het bericht en zo snel doorklikken op de link.

De politie vraagt daarom aan alle gebruikers om op hun hoede te zijn:

  • 1. Kijk goed of de website waarop je doorklikt wel de officiële website is. Bovenaan zie je een voorbeeld van de originele website (links) en vervalste website (rechts).
  • 2. Mocht je toch alles invullen dan zal je merken dat je niet de verwachte informatie te zien krijgt.

Doe dan zeker dit:

  • 1. Verander meteen je wachtwoorden
  • 2. Doe aangifte bij de politie. Hou de oorspronkelijke e-mail en breng een schermafbeelding mee als je aangifte komt doen.

Phishing

Ook de bank Crelan heeft dinsdag een soortgelijk bericht verspreid. “Momenteel is er een phishing-mail in naam van Crelan in omloop. Ontvangt u een e-mail van Crelan Online met betrekking tot een nieuwe digipass 2.0, reageer hier dan niet op. Crelan zal immers nooit vragen om vertrouwelijke gegevens in te geven op een website”, klinkt het op hun website.

Bron: Nieuwsblad.be / Crelan Online

Binnen één werkdag in uw mailbox

Snel online informatie aanvragen

Wilt u een informatie met betrekking tot een nieuwe website, het registreren van een domeinnaam of één  van onze andere diensten? Vraag dan vrijblijvend een op maat gemaakte offerte aan bij vir2biz.

Ja, ik wil graag meer informatie